Nuffnang Ads

Saturday, August 16, 2014

Resepi: Choc Brownie

Hari ni buat makan-makan sikit untuk staff Izzad di QA/QC dept. dan panggil staff Serimax yang tinggal satu taman dengan kami. Staff Izzad pun cuma yang di office je, yang di workshop tak panggil pun. Saya tak buat menu raya sebab fikir-fikir bila ke open house kita akan jumpa menu yang hampir sama di setiap rumah. Jadi kami buat menu western supaya tetamu makan makanan lain sikit selain ketupat, soto, rendang  etc tu. Kami buat curry wurst, lime chicken, garden salad. Dessertnya choc brownie dan juga marble cheese brownie.

Saya dapat resepi choc brownie ni dari kawan adik.. Saya kongsikan di sini... Moga berpanjangan pahala dia yang bermurah hati berkongsi resepi.




Brownies mudah

350g cooking choclate #saya guna 100g semi sweet choc (Beryls/Selbourne) +250g cooking choc
50g brown sugar #saya tambah 30-40g gula pasir
100g butter 
3 bj telur
½ cawan serbuk badam #saya letak 1/4 cawan sahaja
1 sudu teh esen vanilla
100g Kacang walnuts (chopped) #saya campurkan dengan almond
Choc chips

Ayak bersama:
Tepung 150g 
1sdteh baking powder

Cara:
Double boil choc dan butter bersama, ketepikan hingga suam
Alas loyang. Pre heat oven 180°c
Pukul telur dan brown sugar
Masukkan coklat gaul sebati
Masukkan tepung + serbuk badam sedikit sedikit sampai habis
Masukkan half kacang walnuts
Masukkan ke dalam loyang pembakar 9x9". Ratakan dan taburkan baki walnut dan choc chip. Bakar dengan suhu 170 C selama 30 minit. Angkat dan sejukkan.


Untuk Drizzle:
50 g cooking choclate
50 ml whipping cream
satu sudu besar butter
satu sudu besar golden syrup - tiada pun tak mengapa

Panaskan dalam periuk sehingga agak pekat. bila sejuk boleh drizzle atas brownie

## masa bakar berbeza mengikut jenis oven yang digunakan. masa mungkin berbeza +-5 minit.
## untuk langkah penjimatan elektrik, saya tak pre heat oven