Nuffnang Ads

Friday, September 21, 2012

Lime chicken with brown cream sauce

Dah lama gak tengok Jess tunjuk resepi ni dalam facebook dia. Setiap kali nak cuba je, tengok fresh thyme tak ada dalam simpanan. Ahad lepas masa shopping barang dapur kat Tesco, terus ambil fresh thyme. Ingat nak cuba hari isnin.. tapi Izzad ajak pergi makan steak kat JB pulak. Hari selasa dan rabu, Izzad tak balik makan malam sebab ada badminton dan futsal. Jadi semalam baru boleh cuba resepi ni... Mudah sangat dan sedap! Cuma lain kali kena kurangkan sikit thyme dan lada hitam.. sebab kombinasi dua bahan ni kalau terlebih, kuat sangat rasa lidas kat lidah...

So, mari kita tengok bahan-bahannya
Bahan A
1/2 ekor ayam potong ikut suka (kalau guna 4 keping dada ayam lagi bagus, senang nak empuk)
3-4 sudu besar minyak olive
1 1/2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
3 - 4 tangkai fresh thyme. (kalau guna thyme kering, lebih kurang 1 sudu besar)
3/4 sudu kecil garam

** Campurkan semua bahan A, gaul sebati dan perap dengan ayam sekurang-kurangnya satu jam. Kalau nak masak untuk dinner, bagi yang bekerja tu, pagi sebelum gerak ke office dah boleh perap ayam dan simpan bertutup dalam peti sejuk **

Dah siap perap, panaskan non stick pan dengan api kuat. Bila dah kuali dah panas, grill ayam perlahan api. Grill lebih kurang 5 - 10 minit setiap bahagian. Bila ayam dah masak, perahkan dengan sebiji jus lemon atau limau nipis dan 20gm butter. Balik-balikkan ayam supaya sebati dengan jus lemon dan butter. Angkat ayam dan tutupkan selama 15 hingga 30 minit. Tujuan kita simpan ayam bertutup adalah untuk biar ayam terus masak dengan suhu yang diperangkap. Orang putih kata kita "rest"kan ayam tu. Jadi nanti ayam kita tak kering. Kalau panggang ayam pun saya biasa "rest"kan ayam lepas dipanggang. Ayam tak kering, tak liat... jadi elok je.

Lepas angkat ayam, masukkan air dan minyak lebihan perap tadi ke dalam kuali (tak payah basuh kuali tu). Tambahkan 1 sudu besar tepung dan kacau. Tambahkan 2 sudu santan atau cream. Tambah garam jika perlu. Angkat sos.

Side dishes:
brokolli celur
carrot celur
cherry tomato
french fries atau nasi yang digaul garam dan minyak olive

Masa nak hidang tu, tuangkan sos atas ayam.... lebih kurang macam dalam gambar ni le.. :)


Cubalah..., satu jam boleh settle.. siap kemas sekali ;)


No comments:

Post a Comment